Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Οι Blomkvist γύρω μας

Πρόσφατα είδα -ξανά- την τριλογία του "κοριτσιού με το τατουάζ". (Το κορίτσι με το τατουάζ - Το κορίτσι μου έπαιζε με τη φωτιά - Το κορίτσι στη φωλιά της σφήκας. Τα τρία βιβλία του Στιγκ Λάρσον που μεταφέρθηκαν σε ταινίες)
Αφορμή ήταν η απειλές που δέχτηκαν οι συντάκτες του περιοδικού Unfollow σχετικά με την έρευνά τους. Κατευθείαν μου ήρθε στο μυαλό όχι τόσο η πλοκή των ταινιών, μα περισσότερο ένας από τους πρωταγωνιστές, ο δημοσιογράφος Mikael Blomkvist.
Μαχητής της αλήθειας, γενναίος, πεισματάρης, ιδεολόγος, οξυδερκης, έξυπνος: είναι μερικά από τα επίθετα που μπορούν να τον χαρακτηρίσουν. Από την αρχή της ταινίας γίνεται αντιληπτό πως έχει έρθει σε ρήξη με το "σύστημα" και το "σύστημα" βρώμικα κοπιάζει να τον φιμώσει. (η πλοκή δεν αναλώνεται μόνο σε αυτό, αφού κεντρικός ήρωας της τριλογίας είναι η Lisbet Salander).

Φιμωμένες ειδήσεις, διώξεις δημοσιογράφων, παραποιήσεις δηλώσεων, αδιαφάνεια, ανομία και σκότος - συνταγή ενός καλογυρισμένου θρίλερ ή μήπως κάτι απο την καθημερινότητα; Για να δούμε...
...Η ιστορία της πρώην (πλέον) δικαστικού Μαρίας Μαργαρίτη. Γιατί δεν προβλήθηκε ποτέ από τα ελληνικά Μ.Μ.Ε; (θάφτηκε πριν κάνει κιχ)
...Αγωγή Βαρδή Βαρδινογιάννη για άρθρο του JUNGLE-Report (μια εξαιρετικά ενδιφέρουσα ιστορία - όχι η αγωγή, αλλά η αποκάλυψη του jungle-report)
...Guardian: «Βασανιστήρια και ταπείνωση τύπου Άμπου Γκράιμπ στη ΓΑΔΑ» (αν δεν το δημοσίευε η Guardian δε θα το μαθαίναμε ποτέ)
...«Έκοψαν» απο την ΝΕΤ Αρβανίτη και Κατσίμη
...Διεθνής Τύπος: Διώκουν και πάλι το δημοσιογράφο Κ. Βαξεβάνη για τη λίστα Lagarde (βλ. Το Κορίτσι με το Τατουάζ, Blomkvist εναντίον Wennerström)
...Διεθνής Τύπος: Διώκουν και πάλι το δημοσιογράφο Κ. Βαξεβάνη για τη λίστα Lagarde (βλ. Το Κορίτσι με το Τατουάζ, Blomkvist εναντίον Wennerström)
...H λίστα Λαγκάρντ, η σύλληψη Βαξεβάνη και ο σάλος στα διεθνή ΜΜΕ
...Προσπαθώντας να κρύψουν τον όγκο (ποινικών ευθυνών) Βενιζέλου
...Τέλειωσε μια περιπέτεια, ανοίγει ένας δρόμος
...Μετωπική σύγκρουση για το «χαλκευμένο» βίντεο Διαμαντόπουλου
...Απειλές εναντίον του UNFOLLOW από συστηθέντα ως Δ. Μελισσανίδη (εδώ φτάνουμε στην τρίτη ταινία της τριλογίας - "Το κορίτσι στη φωλιά της σφήκας")

Ο Blomkvist είναι ανάμεσά μας, είναι δίπλα μας.
Δεν είναι ένας. Είναι πολλοί. Μακάρι τα κίνητρά τους να παραμείνουν "ιδανικά" και συνεχίσουν να προτάσουν το δέον και το δίκιο. Διότι η αλήθεια έχει πολλούς εχθρούς.

Δημοσιογράφος εναντίον "δημοσιογράφων"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες και συ...